Hoe hygiënisch is het op een cruiseschip?
Stel je eens voor, hoe vaak komt het (niet) voor dat je in een hotel (of elders op de wereld) zit, waar je voordat je aan tafel gaat verplicht je handen moet ontsmetten?
Volgens mij gebeurt dat niet vaak. Ik kan je zeggen dat op elk cruiseschip de hygiëne het belangrijkst (= het voorkomen van ziektes) is van de hele reis. Volgens de statistieken neemt het aantal norovirus uitbraken de laatste jaren af. Ongeveer 20 uitbraken/cruises zijn er jaarlijks nog. Helaas zijn sinds het jaar 2020, cruiseschepen dik in de frontlinie vanwege de COVID 19 uitbraken op enkele cruiseschepen toen er weinig bekend was over het virus.
Washy
Eén van mijn cruises blijft mij altijd bij, op de Norwegian Gem van Norwegian Cruise Line. Werkelijk bij elke ingang van het buffetrestaurant stond een crewlid met een spuitflacon met ontsmettingsmiddel. Als je voorbij kwam hield je je handen uitgestrekt voor je en kon hij wat nattigs op je handen spuiten. Eén van hen had als motto ‘washy, washy, smiley, smiley, happy, happy‘. Vrijwel elke cruisepassagier is hem tegengekomen. Op de laatste avond was er uiteraard een afsluitende theatershow waarbij afvaardigingen van het hele personeel op het podium komt. Na het afsluitende woord van de kapitein kwam de klapper; drie mannen die aan de ingangen hadden gestaan met hun spuitflacons, kwamen het podium op en begonnen te spuiten met de flacons. Waarop de hele zaal uitbundig mee schreeuwde ‘Washy, washy, smiley, smiley, happy, happy!’
Kortom, hoe goed kan je de hygiëne zo verankeren in een paar woorden 🙂
Maatregelen van cruiserederijen
Sinds 2020 zijn rederijen gefocust op het minimaliseren van contacten binnen anderhalve meter (social distancing), veel reinigen en het aanpassen van luchtfilters. Van gasten wordt bovendien verlangd dat zij een negatieve corona test kunnen voorleggen, vóórdat zij aan boord komen. Het dragen van een mondkapje is verplicht en ook het gebruikmaken van excursies die worden aangeboden door de rederij. Dit alles om ervoor te zorgen dat het virus niet aan boord kan komen en voor verspreiding kan zorgen.
Tips
Een paar tips:
- ga alleen naar je eigen toilet in je kamer in plaats van het gebruik maken van openbare toiletten,
- maak gebruik van de sanitizers voordat je een restaurant betreedt. Maak je handen goed schoon hiermee,
- gebruik zelf handgel om je te ontsmetten,
- en uiteraard zolang het coronavirus nog steeds een risico is, zorg voor voldoende afstand tussen elkaar.