Cruisereiziger
BestemmingenPrivé-eilandReisverslag

Ultieme gids voor MSC Cruises’ Ocean Cay

Met de hele familie, Miriam, Marco en de jonge Cruisereiziger, waren we deze augustus een week te gast op de MSC Seashore van MSC Cruises. Vanuit Port Canaveral cruisten we naar het privé eiland van de rederij, Ocean Cay, en naar twee Mexicaanse havens, Costa Maya en Cozumel.

Op de tweede dag van onze MSC Seashore cruise maakt het schip een stop van anderhalve dag op Ocean Cay, het privé eiland van rederij MSC Cruises. In de ochtend gaat er een regenbui voorbij, maar al snel verkennen cruisepassagiers het eiland. Vanaf ons balkon hebben we een topuitzicht over het eiland en zien we palmbomen, stranden en de vuurtoren. Wat kan je het beste doen en welke excursies zijn de moeite waard? Hierbij Miriams tips!

 

Welkom!

De MSC Seashore ligt aan een grote kade, aan de zuidkant van het eiland. Via één van de twee uitgangen van de MSC Seashore ben je altijd snel van het schip. De liften kunnen wél druk zijn, dus ga gerust lopend naar beneden. Je loopt daarna richting de toegangspoort en komt binnen in het eerste gebied van het eiland waar een blauwe en rode vuurtoren je verwelkomen. Inlichtingen kan je verkrijgen in de blauwe vuurtoren, maar voor ons en vele anderen is het een prachtig fotopunt! De rode vuurtoren is het startpunt voor je excursies.

Loop je wat verder door, dan kom je bij een klein aantal houten gebouwen in de Ocean Village waar winkels in zitten. Deze zijn gethematiseerd: bijvoorbeeld een winkel met merchandise van de MSC Foundation en de anderen met praktische spulletjes, en uiteraard souvenirs van de Bahama’s. Wij kochten hier wat lekkere zeep! Ook is hier een Lost&Found punt, waar je verloren spullen kunt brengen en hopelijk terugvinden.

Hoe vind je je weg over het eiland?

Op het eerste plein, met de blauwe en rode vuurtoren, staat aan de linkerkant de eerste halte voor het vervoer. Op het eiland word je namelijk met grote golfkarren naar diverse plekken gebracht. Per wagentje zijn vijf banken beschikbaar, dus reken op zo’n 20 personen die mee kunnen. Het is reuze gezellig aan boord door de chauffeurs, die – vooral op de terugweg – de sfeer erin brengen met liedjes. De haltes waar je uitstapt, en later ook kunt instappen, zijn allemaal voorzien van een dak (schaduw!) en stoelen. Ook staan er 1 of meerdere strandrolstoelen bij deze haltes, die mindervalide gasten kunnen gebruiken en zo makkelijker door het zand kunnen rijden.

Uiteraard kan je ook wandelend over het eiland! De ‘hoofdweg’ gaat vanaf het eerste plein rechtdoor, langs de haven, de woongebouwen voor medewerkers en daarna aan de rechterhand het eerste strand. Loop je wat verder door, dan kom je bij een soort T-splitsing: waar je tegen de mooie lagune aanloopt.

Daarnaast zijn er over het gehele eiland wandelpaden aangelegd, die vaak naast de wegen liggen voor de golfwagen karren. De palen geven aan waar je naar toe kunt.

Zonnebaden

Op het eiland zijn meerdere stranden, elk met hun eigen karakter. Onze tips zijn:

Voor families met kleine kinderen

1. Het eerste strand: Seakers Family Cove

Seakers Family Cove is een rustige baai, zonder golven van de zee. De diepte is hooguit tot je middel en aan het einde iets dieper, maar altijd genoeg om te staan. Voor kinderen die willen snorkelen zijn de twee hoeken met rotsblokken geweldig. Daar bevinden zich namelijk de visjes. Een verhuurservice voor waterattributen ligt nabij, evenals een food truck en iets verderop de grote eetgelegenheid met schaduw. Dit strand en de meeste andere stranden hebben toezicht.

Ligbedden zijn gratis te gebruiken. Voor parasols betaal je wel, op het gehele eiland. Bij dit strand kan je echter ook onder een aantal palmbomen een plekje zoeken.

2. De grote lagune: Ocean Cay Lagoon

Wanneer je vanaf het welkomstplein geheel rechtdoor loopt tot aan de T-splitsing, dan loop je tegen het strand aan van de Ocean Cay Lagoon. De lagune is een groot langgerekt redelijk afgesloten gedeelte met veel ondiep water aan de randen. Ga je wat verder het water in, dan kom het tot aan je middel en iets hoger in het midden. Daar is een groot vlot waar je naar toe kunt zwemmen.

Foodtrucks en bars liggen op diverse plekken en de grote eetgelegenheid ligt, afhankelijk waar je zit, redelijk dichtbij. Dit is wat ons betreft hét strand voor families met jongere en oudere kinderen.

Stranden met golven

Op het eiland zijn aan alle zijden, stranden direct aan de zee. Sommige stranden kunnen behoorlijke golven hebben, afhankelijk van de windrichting. We lopen ze allemaal even langs!

1. Lighthouse Bay

Bij de vuurtoren ligt een iets afgeschermd strand met uitzicht op je schip. Dit is het gemakkelijkst bereikbare strand, want je kunt met een wandelpad vanaf het welkomstplein er gemakkelijk naar toe lopen. Je vindt er een bar en verderop in de vuurtoren een terras waar je heerlijk kunt zitten. Op dit strand heb je overigens in de avond als het donker is, een tof uitzicht op de lichtshow van de vuurtoren. Er staan dan gezellige vuurkorven en je kunt op de vele houten strandstoelen plek nemen.

2. Sunset Beach

Het meest ruige strand vonden wij Sunset Beach. Op onze dagen op Ocean Cay waren hier de meest ruige golven. Er is op dit strand géén toezicht. Wel vind je er bars met leuke namen als Pineapple of Cactus bar. Ook zijn er ligbedden en lounge stoelen. Wat verderop staan rotstorentjes en is een leuke activiteit om te maken met kinderen.

3. Paradise Sands

Het meest noordelijke punt is de plek waar je de romantische trouwlocatie vindt van het eiland. Daarnaast ligt een adult-only strand, Paradise Sands, met directe toegang tot de zee. Dit strand is qua golven ook behoorlijk rustiger dan het hiervoor genoemde Sunset Beach.

4. Bimini Beach op het Noord-Eiland

Op Ocean Cay ligt een schiereiland ten noorden van de grote lagune. Je hebt er voor kinderen bij de rotsen leuke snorkelplekken. Daarnaast is dit de plek waar je onder palmbomen heerlijk kunt liggen op je ligbedden (en hoef je geen parasol te huren!). Wees wél snel voor deze mooie plek. Een bar en food trucks zijn dichtbij.

Watersport (met toeslag) kan je op dit strand ten volle genieten: er zijn kayaks, waterfietsen, surfplanken etc.

5. Ocean House Beach

Het Ocean House Beach gedeelte is exclusief voor MSC Yacht Club gasten. Zij worden hier naar toe gereden in hun eigen golfkarren vanaf het welkomstplein. Zij kunnen genieten van een strand met Yacht Club handdoeken, ligbedden, en een eigen club huis waar drankjes en eten geserveerd worden.

Excursies

Op het eiland worden de gehele dag door excursies aangeboden, die je het beste vooraf reserveert. De meeste excursies hebben betrekking op het strand en waterleven.

De excursies die onder andere beschikbaar zijn:

Dieren en natuur

  • Natuur wandeling: Bij het welkomstplein wordt een natuurwandeling aangeboden. Het tijdstip haal je uit het dagprogramma van je MSC schip. Bij ons was deze de tweede dag in de ochtend. Gratis wandeling.
  • Marine Conservation Center: in aanbouw op moment dat wij op het eiland waren, is het Marine Conservation Center. In de toekomst vind je hier een onderzoekscentrum en educatief punt waar het marine eco-systeem met o.a. koralen, centraal staat.
  • Sterren kijken: samen met een gids heb je de mogelijkheid om sterren te spotten met de telescopen die voor je klaar staan (betaalde excursie).

Sportief

  • Vuurtoren beklimmen: de vuurtoren is open voor bezichtiging (tegen betaling)
  • Watersporten: Snorkelen, waterscooters, kayaks, surfplanken, waterfietsen, catamaran en diverse andere watersporten (allen tegen betaling) worden bij de watersportcentra op diverse plekken aangeboden.

Enkele huur prijzen (zomer 2024) zijn:

  • Met een catamaran op pad – $165 pp
  • Kayak  – $46 pp of $65 met een tour
  • Watervlot – $29 pp
  • Windsurf board – $71 pp
  • Stand-up paddleboard – $46 pp (ook als excursie met gids verkrijgbaar)
  • Waterscooter (Wave runner) – $250 pp
  • Hobie familie kayak – $109 pp

Wil je zelf sportief bezig zijn, zonder een excursie te boeken? Je kunt in het dagelijkse activiteitenprogramma van je schip zien dat er bijvoorbeeld volleybal wedstrijden worden aangeboden. Dit zal op het volleybalveld bij Ocean Cay Lagoon zijn, gelegen aan de rechterkant van de Lagoon.

Eten & drinken op Ocean Cay

Op het eiland zijn diverse eetgelegenheden beschikbaar; zoals een grote hal met veel zitjes in de schaduw. De food trucks staan op diverse punten en bieden een eenvoudig menu met een pasta salade, patat en hamburgers. Tijdens ons verblijf was de grote eetlocatie helaas niet open, wel de vele foodtrucks. Tip! Zorg dat je wel wat eerder dan de traditionele lunchtijd gaat, vanwege de mogelijk grote drukte.

De bars bieden allerlei soorten drankjes aan, en zijn met je drankpakket (die je aan boord gebruikt) te gebruiken:

  • een Bahamiaanse bar: deze gezellige bar ligt in de jachthaven en biedt cocktails en drankjes in een authentieke Bahamaanse stijl.
  • Lighthouse Bar: deze cocktailbar in Hemingway-stijl biedt een ruime keuze aan rum, andere sterke dranken en heerlijke cocktails, allemaal met een mooi uitzicht op zee. Het is de perfecte plek om een ​​pauze te nemen van een van de vele activiteiten van het eiland gedurende de dag,
  • Strandbars: er zijn diverse strandbars verspreid over het eiland, elk met een eigen persoonlijkheid en een eigen speciale look en feel.
  • IJssalon en koffiebar: deze locatie, gelegen in de jachthaven en op het hoofdpad, biedt verschillende soorten ijs, van klassiek tot meer innovatieve smaken. De koffiebar biedt vers gezette bonen en gemalen koffie, espresso en cappuccino voor een energieke start van de dag op Ocean Cay of een snelle boost later. (toeslag)

Niet te missen: vuurtoren

De vuurtoren is het middelpunt voor degenen die heerlijk willen loungen of van het uitzicht willen genieten. Je loopt er via een pier naar toe. ‘s Avonds presenteert MSC op twee tijden een kleine lichtshow vanaf de vuurtoren. Vanaf je balkon, als je geluk hebt met uitzicht op het eiland, of vanaf het strand nabij de vuurtoren, heb je het beste uitzicht.

Tip: Huur een Cabana

MSC zet vol in op de cabana’s op het eiland. Er staan er talloze op een paar stranden. Je kunt met 6 personen in een cabana met daarbij ligbedden, parasols en een loungeset. Je kunt ook als MSC Yacht Club gast een speciale MSC Yacht Club cabana huren met daarbij inbegrepen wat drankjes en hapjes, en extra’s zoals snorkelmateriaal.

Doorontwikkeling

Tijdens ons verblijf op het eiland, was de rederij druk bezig met het doorontwikkelingsplan voor het eiland dat in 2019 voor de eerste keer opende. Het ex-industrieel opgravingsterrein heeft al een transformatie gehad, maar met meer personeelsverblijven, een tweede grote lunch gelegenheid, meer bars, meer verhuurpunten en het nieuwe Marine Research Center, gaat MSC weer verder met de ontwikkeling. Ook een zonnepanelen park gaat tot de toekomst van het eiland behoren.

Het MSC Foundation Marine Conservation Centre wordt gebouwd als uitvalsbasis voor biologen, koraalrifdeskundigen en studenten. Het zal ook interactieve paviljoens, een conferentieruimte en koraalreservoirs huisvesten en passagiers de mogelijkheid bieden om te leren over het belang van het mariene ecosysteem en de noodzaak om de oceanen van de wereld te beschermen.

 

Het eiland is al de thuisbasis van het ‘Super Coral’ programma van de MSC Foundation, dat wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan het huidige inzicht in de veerkracht van koraalriffen in de hele regio. De Ocean Cay-koraalkwekerijen wemelen van gezonde, jonge, inheemse koraalsoorten, wat hoop biedt voor het herstel van deze kwetsbare ecosystemen.

Lees meer:

Wil je ook Ocean Cay bezoeken?

Cruise Online Sunweb

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, producten bij Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cruisereiziger