AIDAprima tankt voor de eerste keer met gemengde biobrandstoffen in Rotterdam
In de haven van Rotterdam tankte AIDA Cruises vorige week donderdag haar cruiseschip AIDAprima voor het eerst bij met 100% hernieuwbare Bio Marine Fuel als onderdeel van een proefproject om de prestaties van de brandstof te evalueren bij reguliere scheepsoperaties voor potentieel toekomstig gebruik. De gemengde biobrandstof wordt volledig geproduceerd uit geavanceerd organisch afval of residu. De duurzame biobrandstof Bio Marine Fuel (BMF100), geleverd door VARO Energy, zal naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 85% verminderen in vergelijking met conventionele fossiele brandstoffen.
“We richten ons op het identificeren van geavanceerde brandstoffen en technologieën die we kunnen gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In onze zoektocht naar de brandstofmix van de toekomst hebben we sinds 2022 waardevolle ervaring opgedaan door proeven te doen met verschillende biobrandstoffen, en we blijven nauw samenwerken met experts uit de industrie en wetenschap om nieuwe benaderingen te ontwikkelen om de uitstoot continu te verminderen”, legt AIDA Cruises President Felix Eichhorn uit. “Om een duurzame toekomst te bereiken, hebben we een groeiende aanvoer van biobrandstoffen en andere koolstofarme alternatieve brandstoffen nodig – wereldwijd beschikbaar op schaal en tegen verhandelbare prijzen,” vervolgt Eichhorn.
Na het tanken in Rotterdam zal de AIDAprima de nieuwe biobrandstof testen tijdens reguliere scheepsoperaties op komende reizen van Hamburg door de fjorden van Noorwegen. De brandstofprestaties zullen helpen bij het bepalen van het potentieel voor toekomstig gebruik in de hele AIDA-vloot.
AIDA Cruises investeert in alternatieve brandstoffen & technologieën
AIDA Cruises geeft aan het belangrijk te vinden dat biobrandstoffen van de tweede generatie aan boord worden gebruikt, omdat ze uitsluitend worden geproduceerd uit organisch afval en restmaterialen. In vergelijking met andere technologische innovaties is het gebruik van biobrandstoffen voor reguliere scheepsoperaties ongecompliceerd, omdat ze kunnen worden gebruikt zonder grote aanpassingen aan de motoren en tankinfrastructuur van bestaande schepen. Over het algemeen, en afhankelijk van de specifieke biobrandstof die wordt gebruikt, kan de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 85% worden verminderd in vergelijking met fossiele brandstoffen.
De rederij investeert al jaren in een duurzame toekomst voor cruises als onderdeel van haar decarbonisatiestrategie. Naast het gebruik van biobrandstoffen gebruikt AIDA Cruises vloeibaar aardgas (LNG) om onmiddellijke reducties in broeikasgasemissies te leveren bij gebrek aan marktklare emissievrije maritieme brandstoffen. AIDA Cruises breidt ook het gebruik van alternatieve energiebronnen uit, zoals walstroom om schepen in de haven te laten varen, evenals accu’s aan boord om extra energie op te slaan voor gebruik tijdens piekuren van motoren om het brandstofverbruik te verminderen. Samen met verschillende partners werkt de cruisemaatschappij intensief aan verdere oplossingen voor het gebruik van hernieuwbare en synthetische brandstoffen.
AIDA Cruises was een van de eerste cruisemaatschappijen in de Carnival Corporation & plc familie die biobrandstoffen testte en was een van de eerste die live biobrandstof tests uitvoerde op cruiseschepen wereldwijd. De biobrandstoftests van de cruisemaatschappij ondersteunen de algehele duurzaamheidsmissie van Carnival Corporation, waaronder het streven om tegen 2050 een netto-nuluitstoot door de exploitatie van schepen te bereiken.
VARO Energy levert biobrandstoffen
AIDA Cruises werkt voor deze brandstoftest voor het eerst samen met VARO Energy. Als een van de leiders op het gebied van de introductie van koolstofarme brandstoffen voor de scheepvaart heeft het Zwitserse bedrijf gekozen voor een innovatieve mixaanpak die resulteert in een hoogwaardige mariene biobrandstof die kan worden gebruikt als een drop-in alternatief voor minerale scheepsbrandstoffen zonder afbreuk te doen aan de motorprestaties. Het mengsel is volledig gebaseerd op afval- en reststromen die niet geschikt zijn voor toepassing in voedsel of diervoeder.
Foto: VARO Energy
Mooi schip de Aidaprima zag ik eens tijdens een scheepsbezoek, maar vooral ook goed dat het milieu aspect extra aandacht krijgt en men daadkrachtig probeert om de uitstoot van de uitlaatgassen drastisch te verminderen want daar heeft het in de scheepvaart in het verleden nog wel eens aan ontbroken.