Cruisereiziger
Biobrandstof

AIDAprima tankt voor de eerste keer met gemengde biobrandstoffen in Rotterdam

In de haven van Rotterdam tankte AIDA Cruises vorige week donderdag haar cruiseschip AIDAprima voor het eerst bij met 100% hernieuwbare Bio Marine Fuel als onderdeel van een proefproject om de prestaties van de brandstof te evalueren bij reguliere scheepsoperaties voor potentieel toekomstig gebruik. De gemengde biobrandstof wordt volledig geproduceerd uit geavanceerd organisch afval of residu. De duurzame biobrandstof Bio Marine Fuel (BMF100), geleverd door VARO Energy, zal naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 85% verminderen in vergelijking met conventionele fossiele brandstoffen.

“We richten ons op het identificeren van geavanceerde brandstoffen en technologieën die we kunnen gebruiken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In onze zoektocht naar de brandstofmix van de toekomst hebben we sinds 2022 waardevolle ervaring opgedaan door proeven te doen met verschillende biobrandstoffen, en we blijven nauw samenwerken met experts uit de industrie en wetenschap om nieuwe benaderingen te ontwikkelen om de uitstoot continu te verminderen”, legt AIDA Cruises President Felix Eichhorn uit. “Om een duurzame toekomst te bereiken, hebben we een groeiende aanvoer van biobrandstoffen en andere koolstofarme alternatieve brandstoffen nodig – wereldwijd beschikbaar op schaal en tegen verhandelbare prijzen,” vervolgt Eichhorn.

Na het tanken in Rotterdam zal de AIDAprima de nieuwe biobrandstof testen tijdens reguliere scheepsoperaties op komende reizen van Hamburg door de fjorden van Noorwegen. De brandstofprestaties zullen helpen bij het bepalen van het potentieel voor toekomstig gebruik in de hele AIDA-vloot.

boek je vakantie bij de ANWB
“Sinds 2019 heeft VARO met succes een gevarieerde reeks biobrandstoffen ontwikkeld, gemengd en geleverd voor scheepsbunkering. Onze producten omvatten B30/B100, HVO (tot 100 procent) en verschillende biobrandstofmengsels met een laag FAME-gehalte. We zijn verheugd te kunnen leveren aan AIDAprima, in samenwerking met AIDA en Carnival Corporation & plc, ‘s werelds grootste cruisemaatschappij. Deze operatie, die plaatsvindt in de buurt van ons kantoor in Rotterdam, weerspiegelt onze voortdurende inspanningen om klanten in de scheepvaart te ondersteunen bij hun decarbonisatieproces nu de industrie zich aanpast aan nieuwe regelgeving. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met AIDA voort te zetten en ons biobrandstofaanbod in de ARA-regio en daarbuiten uit te breiden,” aldus Sacha Konan, Country President / VP Commercial Benelux & France bij VARO Energy.

AIDA Cruises investeert in alternatieve brandstoffen & technologieën

AIDA Cruises geeft aan het belangrijk te vinden dat biobrandstoffen van de tweede generatie aan boord worden gebruikt, omdat ze uitsluitend worden geproduceerd uit organisch afval en restmaterialen. In vergelijking met andere technologische innovaties is het gebruik van biobrandstoffen voor reguliere scheepsoperaties ongecompliceerd, omdat ze kunnen worden gebruikt zonder grote aanpassingen aan de motoren en tankinfrastructuur van bestaande schepen. Over het algemeen, en afhankelijk van de specifieke biobrandstof die wordt gebruikt, kan de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 85% worden verminderd in vergelijking met fossiele brandstoffen.

De rederij investeert al jaren in een duurzame toekomst voor cruises als onderdeel van haar decarbonisatiestrategie. Naast het gebruik van biobrandstoffen gebruikt AIDA Cruises vloeibaar aardgas (LNG) om onmiddellijke reducties in broeikasgasemissies te leveren bij gebrek aan marktklare emissievrije maritieme brandstoffen. AIDA Cruises breidt ook het gebruik van alternatieve energiebronnen uit, zoals walstroom om schepen in de haven te laten varen, evenals accu’s aan boord om extra energie op te slaan voor gebruik tijdens piekuren van motoren om het brandstofverbruik te verminderen. Samen met verschillende partners werkt de cruisemaatschappij intensief aan verdere oplossingen voor het gebruik van hernieuwbare en synthetische brandstoffen.

AIDA Cruises was een van de eerste cruisemaatschappijen in de Carnival Corporation & plc familie die biobrandstoffen testte en was een van de eerste die live biobrandstof tests uitvoerde op cruiseschepen wereldwijd. De biobrandstoftests van de cruisemaatschappij ondersteunen de algehele duurzaamheidsmissie van Carnival Corporation, waaronder het streven om tegen 2050 een netto-nuluitstoot door de exploitatie van schepen te bereiken.

VARO Energy levert biobrandstoffen

AIDA Cruises werkt voor deze brandstoftest voor het eerst samen met VARO Energy. Als een van de leiders op het gebied van de introductie van koolstofarme brandstoffen voor de scheepvaart heeft het Zwitserse bedrijf gekozen voor een innovatieve mixaanpak die resulteert in een hoogwaardige mariene biobrandstof die kan worden gebruikt als een drop-in alternatief voor minerale scheepsbrandstoffen zonder afbreuk te doen aan de motorprestaties. Het mengsel is volledig gebaseerd op afval- en reststromen die niet geschikt zijn voor toepassing in voedsel of diervoeder.

Foto: VARO Energy

Cruises met AIDA Cruises zijn boekbaar bij:

Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Zeetours

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons helpen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cruisereiziger