Cruisereiziger
Scheepsbezoek

Binnenkijken op de Jewel of the Seas in Amsterdam

Jewel of the Seas (in de vaart gekomen in 2004) is één van de vier wat kleinere cruiseschepen in de Radiance klasse van Royal Caribbean. Het schip zag je de afgelopen jaren regelmatig liggen in Amsterdam voor cruises naar Groot-Brittannië, de Noorse Fjorden of de Oostzee. In augustus meerde het schip voor het laatst aan in Amsterdam voordat ze met nieuwe passagiers naar Amerika ging. Miriam kon nog net even een paar uur aan boord om het schip te zien, waar veel Nederlanders mee gecruist hebben vanuit Amsterdam.

Even wat feitjes voordat we verder gaan: het schip is met haar 90.000 brutoton en 2500 passagiers tegenwoordig een middelgroot schip. Zusterschepen zijn de Brilliance of the SeasRadiance of the Seas en de Serenade of the Seas. Op al deze cruiseschepen staat het uitzicht op zee centraal met uitgebreide zonnedekken, glazen liften, veel balkonhutten en een binnenzwembad omgeven met tropische planten. We gaan op onderzoek uit!

Welkom!

Cruisereizigers hebben op de Jewel of the Seas 12 dekken tot hun beschikking. Vanaf dek 4 begint het atrium dat het kloppende hart is van het schip. Je vindt er lekkere zitjes en aan de zijkant zes liften die je overal naar toe brengen. Het is even wennen dat de liften aan één zijde van het schip liggen, maar er zijn nog een paar liften meer naar voren gelegen.

De binnenfaciliteiten zoals de winkels, theater en restaurants, liggen voornamelijk op de dekken 5 en 6. Op de dekken daarboven liggen de hutten en vervolgens vind je op dek 11, 12 en 13 alle zonnige en ontspannende faciliteiten zoals de spa, zwembaden, kinderclubs en het buffetrestaurant.

De eerste indruk

Ik kom binnen bij de liften van het atrium, een prachtige hoge ruimte. Het schip heeft een combinatie van klassieke donker hout en felle kleuren, zo zal ik later merken. De Jewel of the Seas is in 2004 in de vaart gekomen en dus al 20 jaar oud. Uiteraard is het schip in deze jaren gerenoveerd en de grootste renovatie vond plaats in 2015 met vernieuwing van hutten, nieuwe restaurants (o.a Giovanni’s Table en Izumi) en technologische verbeteringen.

De hutten aan boord van de Jewel zien er fris en ruim uit, met veel blauw en creme. Ik heb een aantal hutten kunnen bezichtigen:

Binnenhut

Op de Jewel of the Seas zijn binnenhutten zo’n 15 m2. Ook zijn er drie solo-hutten aan boord, elk van 10 m2. De reguliere binnenhutten hebben de mogelijkheid om tot 4 personen te herbergen. Zij slapen op de bedden die uit het plafond kunnen komen. Heel fijn is dat elke binnenhut een ruim bureau heeft en een sofa met tafeltje, dat zie je tegenwoordig niet meer standaard op de nieuwere schepen. Uiteraard heb je een eigen badkamer, en kastruimte tot je beschikking.

Buitenhut

De buitenhutten liggen op dek 2-4 en 7, 8. Deze hutten zijn één vierkante meter groter dan de binnenhutten.

Op de foto’s zie je ook de opberg ruimte die je in de hutten vindt: twee kasten naast elkaar, met planken en een hanggedeelte.

De badkamer is functioneel, met een douchecel, toilet en wasbak. In de douche vind je showergel.

Familie Buitenhut met stapelbed

De zeven familie buitenhutten liggen aan de voorkant van dek 7 en dek 8. De 30 m2 omvat een ruime slaap/woonkamer met een zithoek. Elke hut heeft twee ramen die niet open kunnen.

De verrassing is een kleine – met gordijn – afsluitbare ruimte waar plek is voor twee bedden, boven elkaar. Op de foto zie je alleen het onderste bed. Het bovenste bed kan naar beneden geklapt worden vanuit het plafond. Ook kan in de woonkamer het sofabed omgevormd worden tot een tweepersoonsbed. Zo kunnen dus 6 personen in deze familie balkonhut verblijven!

 

Balkonhut

Aan boord zijn balkonhutten van 17 m2 en van 19,2 (superior). Je verblijft in een mooie ruimte, en zeker in de superior balkonhut heb je een groter balkon.

Giraffen aan boord

De twee grote lounges liggen aan de voorkant en aan de achterkant van het schip. De meest sfeervolle ligt achteraan: The Safari Club, met giraffen die bij de entree staan! In dit gedeelte staat ook een aantal speeltafels en zijn gezellige hoekjes.

Theater of bioscoop?

Het Coral theater is een treffende naam voor een behoorlijk kleurrijk theater. Een verrassing was echter een kleine bioscoop aan boord met daarbij bioscoopstoelen in een ‘echte’ bioscoopopstelling.

Culinair aanbod

Hoofdrestaurant Tides ziet er prachtig uit en heeft diverse tafelindelingen, van 2 personen tot veel meer personen. Ik zag twee tafelzittingen staan bij de entree op het bord: de eerste om kwart over 5 en de tweede zitting om 8 uur. Het restaurant heeft twee dekken.

 

Voor de specialiteitenrestaurants betaal je bij op de Jewel of the Seas. De prijzen voor deze restaurants tijdens het bezoek waren: Chops Grille $60, Giovanni’s Table $50 en Izumi $45. Als eerste lopen we door naar Giovanni’s Table, dat traditionele Italiaanse gerechten zoals pasta en risotto aanbiedt, maar ook signature gerechten.

Steakhouse Chops Grille (toeslag 60 dollar p.p.) heeft een menu met traditionele steakhouse gerechten met een moderne twist.

Tot slot vind je op dek 12, via het buitendek te bereiken, restaurant Izumi. Op de kaart staan sushi, nigiri en tal van Aziatische gerechten.

Sport

Op de buitendekken heeft de Jewel of the Seas een verrassend aanbod; waaronder een klimwand. Deze vind je traditioneel op elk Royal Caribbean schip. Ook zijn er een tennisbaan en een minigolfbaan. Wij hebben warme herinneringen aan de minigolf, want op onze allereerste cruise op de Voyager of the Seas lang geleden, speelden we elke avond wel een rondje.

Aan boord zijn drie zwembaden, waarvan een buitenzwembad met twee whirlpools en daarnaast een kinderzwembad met glijbaan!

De topper van de Jewel is het binnenzwembad, het solarium in Aziatische stijl. Deze ligt in het verlengde van het buitenzwembad. Het solarium is een adult-only plek.

Ook in Indonesische stijl is de spa, waar je gratis gebruik kunt maken van het saunalandschap! Deze sauna’s zijn niet gemengd, dus er is een gedeelte apart voor dames en een apart gedeelte voor heren. Je kunt niet overlopen tussen beide.

 

Tot slot nog een laatste tip! Je mag aan boord altijd op het voordek komen, dus óók bij het binnenvaren bij de mooiste bestemmingen.

Kortom

De Jewel of the Seas is een overzichtelijk schip waar je geen massa’s mensen tegenkomt. Het is wel een ouder schip met her en der wat aandachtspunten die gerenoveerd kunnen worden. Houd je daar rekening mee, dan heb je op een relatief middelgroot schip, behoorlijk veel faciliteiten zoals je die van Royal Caribbean gewend bent. Ik vond in ieder geval de gratis sauna’s en het solarium een grote plus!

Het komende jaar komt de Jewel of the Seas niet terug naar Amsterdam, maar blijft ze in Amerika. De cruises starten vanuit Galveston en later vanaf mei 2025 uit Fort Lauderdale. Vanuit beide havens biedt de rederij cruises naar het Caribisch gebied.

Bekijk ze:

CruiseOnline Cruisereizen Sunweb TUI Captain Cruise

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, producten bij Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cruisereiziger