Cruisereiziger
Eten en drinkenScheepsbezoek

Bitterballen, stroopwafels, likeur en verse vis op de Rotterdam

Miriam was op uitnodiging een aantal uur aan boord voor een uitgebreid culinair bezoek op cruiseschip de Rotterdam, het nieuwste cruiseschip van Holland America Line. Het bezoek stond in het teken van de Nederlandse culinaire samenwerkingen en typisch Nederlandse lekkernijen zoals stroopwafels. En dat moest uiteraard geproefd worden!

Terug uit IJsland

Het is om 9 uur toch al druk bij de cruiseterminal, en dat is niet zo vreemd op een ontschepingsdag. De Rotterdam heeft een tweeweekse cruise gemaakt die op 31 augustus vertrok naar IJsland, met natuurlijk de hoofdstad Reykjavik. Op de heen en terugweg sronden ook nog bezoeken aan de Shetland Eilanden, de Orkney Eilanden en aan Isle of Lewis op het programma. Werkelijk een prachtige route onder leiding van kapitein Bas van Dreumel.

Ook volgend jaar, in 2025, zijn er talloze afvaarten, waaronder naar IJsland, van Holland America Line uit Rotterdam. In totaal zijn er 19 cruises van de Rotterdam en 9 van de Nieuw Statendam waarmee er 28 cruises beschikbaar zijn. De HAL maakte eerder bekend dat in 2026 maar liefst 36 cruises uit Nederland van de HAL zullen vertrekken, vanuit Rotterdam. De schepen kunnen vanaf volgend jaar bovendien hun walstroom aansluiting actief kunnen gebruiken bij de cruiseterminal in Rotterdam. Vanaf december dit jaar zullen de eerste testen bij de terminal worden uitgevoerd.

Op culinaire toer

Cruisereizigers die al eens met de Rotterdam zijn meegevaren, weten het geheim van het Grand Dutch Café. Dit is dé plek aan boord waar je Nederlandse lekkernijen kunt halen in een Delfts Blauwe omgeving. De heerlijkheden zijn echt Nederlands, zoals de Van Dobben bitterballen, stroopwafels en Souflesse kaassoufflés. Menig passagier komt tijdens de cruise graag voor een lunchgerechtje naar het Grand Dutch Café of voor een snack in de namiddag. Hoe fijn is het, dat deze ook nog eens inbegrepen zijn in de prijs van een Holland America Line cruise.

Deze producten komen naar het schip toe via een grote toeleverancier, B&S, die een enorm groot magazijn in onder andere Dordrecht heeft. Van daaruit voorzien ze in de bevoorrading van veel cruiseschepen met meer dan 300 producten (waarvan 66 oernederlands), waaronder de Holland America Line schepen die in Europa varen. Dit is dus een immense operatie om bij elke nieuwe cruise de voedselproducten bij de cruiseschepen te krijgen. Niet alleen in Rotterdam, maar ook bijvoorbeeld in Civitavecchia of Barcelona en elders in Europa.

Ik vervolg mijn culinaire tour met een bezoek aan het Rudi’s Sel de Mer, het Frans georiënteerde (zeefruit)gerechten specialiteitenrestaurant van chefkok Rudi Sodamin. Hij is de chefkok van de rederij die de Culinary Food Council leidt. Zij adviseren de rederij over alle culinaire aspecten. Het restaurant (wel mét toeslag) ligt overigens aan het grote atrium met het prachtige, oranje kunstwerk. De inrichting van Sel de Mer is smaakvol met veel rood ingericht en de toffe borden met Food Faces van Rudi Sodamin.

Verse vis aan boord

De rederij heeft een samenwerking met het Rotterdamse Koninklijke Schmidt Zeevis, een visspecialist die al meer dan 20 jaar vis levert aan de Rotterdam. In het kader van duurzaamheid, wordt niet zomaar elke vis in elke maand geleverd. Duurzamer is om alleen seizoensgebonden vis te kiezen. Er wordt bewust gekeken naar visvangst mogelijkheden die de zeebodem zo min mogelijk verstoort. Bovendien kiest de visspecialist ervoor om vis die net gevangen is, zo snel mogelijk naar de wal te laten transporteren om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen. Aan de Rotterdam wordt dan ook al enige jaren verse vis geleverd. Mocht het nodig zijn om vis toch ingevroren aan te leveren, dan zorgt de visspecialist ervoor dat de vis binnen vier uur ingevroren wordt. Want hoe sneller je een vis invriest, hoe minder schade aan de vis.

Inmiddels kwam ik aan in de galley, één van de grotere keukens van de Rotterdam. Wellicht heb je deze ook al eens gezien, want het is een goede gewoonte bij de Holland America Line om gasten eenmaal per cruise ook in de galley te laten kijken.

Executive chef Stanley Souza van de Rotterdam leidde ons met alle plezier rond en toonde de verschillende gedeeltes van de galley.

Na de rondleiding kon ik gelijk plaatsnemen in de Pinnacle Grill, het grill/steakhouse restaurant dat naast de galley ligt. Ik hoopte al wat van de heerlijkheden die ik zag in de galley, op mijn bord te krijgen, en jawel 🙂  Als voorgerecht koos ik de Butter Poached Lobster, daarna de Pan Fried Dover Sole met Lemon Butter, aardappeltjes en asperges. Het dessert was wederom een feestje op het bord: de overheerlijke stroopwafel cheesecake. Overigens is onlangs het nieuwe menu van de Pinnacle Grill bekend geworden,

stroopwafel cocktail Rotterdam barkaart Grand Dutch CafeNederlandse Likeur

Aan tafel ontmoette ik Tim van likeurenproducent de Koninklijke De Kuyper uit Schiedam die eerder aan alle genodigden vertelde over de likeuren die zijn leveren aan de Holland America Line. Tegenwoordig gaat het niet alleen meer over likeur voor cocktails, maar ook over de 0% opties zoals 0% cocktails en siropen. Samen met de rederij  wordt gekeken naar duurzame oplossingen om minder afval (flessen) te genereren. Bijzonder was een evenement vorig jaar waarbij de bar mannen van de Rotterdam naar De Kuyper kwamen om typisch Nederlandse cocktails te verzinnen. De mooiste cocktails kwamen uit een masterclass, zoals een Tompouce cocktail, Dutch Spritz of een Stroopwafel cocktail. De laatste zag ik overigens bij het Grand Dutch Café inderdaad op de kaart staan 🙂

 

 

Wil je meer weten over de andere restaurants aan boord van de Rotterdam? Hier lees je over alle restaurants en eetgelegenheden op het schip.

Je boekt je Holland America Line cruises uiteraard bij de gespecialiseerde cruisereisbureaus:

ANWB Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Stip Sunweb TUI Zeetours

 

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, producten bij Bol.com, Coolblue of zoek een leuk cadeautje uit in onze eigen webwinkel. Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

One thought on “Bitterballen, stroopwafels, likeur en verse vis op de Rotterdam

  • Wat een heerlijke lekkerbekken reportage heb je gemaakt beste en lieve Miriam, de pondjes zullen zeker na zo’n dag er wel bij zijn gekomen ? Door oerhollandse lekkernijen zoals stroopwafels en bitterballen aan het culinaire aspect toe te voegen maakt het aan boord van de Rotterdam pas echt het begrip Holland Amerika Lijn pas echt waar. Vraag is waarom öerhollands het is toch Nederlandse lekkernijen.

    Orange juice
    Dat men aan boord alcoholische drank kan nuttigen is een feit, maar wat ook héél lekker is, is de “orange juice” die is namelijk ook héél érg lekker, en hoe of ik dat weet, omdat ik zaterdag 22 juni 2024 dankzij vereniging DeLijn een mooi en uitgebreid gratis scheepsbezoek aan boord van dit schip heb gehad en vanwege medische redenen niet de aangeboden alcoholische dranken zoals wijn of bier kon nuttigen en voor het niet alcohol drankje koos, het glas was overigens goed gevuld en groot van formaat en zou voor mij zeker een reden zijn om net als mijn broer en dochter nu een HAL cruise te maken, even sparen dus…

    Dat men ook achter de schermen kan kijken weten blijkbaar niet veel mensen en zeker niet de boordkeuken al was het maar om hygiënische redenen, zelfs de informatie van de HAL laat dit in eerste instantie achterwege, maar er zijn ook andere rederijen die een zogenaamde “behind the scenes tour” aanbieden en men inzicht en vooral informatie kan krijgen over aspecten die men aan boord van een goed geoliede passagiersschip niet zou verwachten.
    Zeelucht maakt hongerig en dat mag aan boord van de Rotterdam niet ontbreken.

    Het is te hopen dat de Holland Amerika lijn ook andere Nederlandse lekkernijen zoals de Limburgse vlaai aan boord gaan presenteren. Veel buitenlandse passagiers kennen van Nederland alleen de “Hollandse” kant, blijven meestal bij een verblijf in de Randstad, maar Holland is niet Nederland, er is ook op culinair vlak meer die onder het voetlicht mag komen en Nederland in een ruimere zin aan boord bekend gemaakt mogen worden vooral nu de HAL vaste voet heeft gekregen in het aanbod van cruises die vanuit Nederland beginnen naast Rotterdam, Amsterdam en incidenteel IJmuiden.

    Trek
    Je hebt me bij het laten zien van de smakelijke foto’s hongerig gemaakt, tijd om een flinke stuk roomboter appeltaart mét slagroom te gaan nuttigen, ook érg lekkerrrrrrrr…..

Reacties zijn gesloten.

Cruisereiziger