Cruisereiziger
Walstroom

AIDAluna opent walstroomsysteem in Oslo

Dinsdag vierden AIDA Cruises en de haven van Oslo de opening van het nieuwe walstroomsysteem. Dit betekent dat cruiseschepen in Oslo nu kunnen worden voorzien van walstroom tijdens hun verblijf in de haven. Het schip dat de opening bijwoonde was de AIDAluna. Tijdens de ceremonie verwelkomden Anita Leirvik North, viceburgemeester van Cultuur en Bedrijfsontwikkeling en Einar Marthinussen, commercieel directeur van de haven van Oslo, de kapitein van de AIDAluna, Marc-Dominique Tidow, op de pier. Met het symbolisch doorknippen van een lint werd het walstroomsysteem officieel in gebruik genomen. Hier ging een uitgebreide testfase aan vooraf, waarin AIDAluna al met succes werd voorzien van groene stroom vanaf de wal. Het systeem in Oslo is al het vijfde walstroomsysteem in Noorwegen.

“We zijn erg blij dat we onze AIDA-schepen kunnen voorzien van walstroom in de haven van Oslo, een belangrijke haven in Noord-Europa. Walstroom is een relevante technologie voor ons op weg naar net-nul emissies bij scheepsoperaties. Met de ingebruikname van dit systeem kunnen onze cruiseschepen nu groene energie van de wal betrekken in 12 havens in zes Europese landen,” zegt Dirk Inger, SVP Public Affairs, Communication & Sustainability bij AIDA Cruises.

Einar Marthinussen voegde hieraan toe: “Hartelijk dank voor de uitstekende samenwerking tijdens het testen. Uw schip, de AIDAbella, was het eerste dat volledig op deze faciliteit was aangesloten. Sindsdien hebben zowel AIDAmar als AIDAluna ons bezocht. Hartelijk dank voor uw hulp om de uitstoot te verminderen en de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Oslo te ondersteunen. Tot nu toe zijn 20 van de 43 cruiseschepen aangesloten op de faciliteit. 2024 was bedoeld als een soort testjaar, waarin zowel de haven van Oslo als de rederijen vertrouwd zouden raken met de faciliteit. Een aansluitingspercentage van rond de 50 procent is meer dan we in dit stadium durfden te hopen.”

Alternatieve energiebronnen

AIDA Cruises overweegt al sinds 2004 het gebruik van walstroom bij de planning en bouw van haar cruiseschepen. Deze technologie kan de lokale uitstoot aanzienlijk verminderen terwijl het schip in de haven ligt. AIDA Cruises breidt het gebruik van walstroom voortdurend uit dankzij de opening van nog meer faciliteiten in Europese cruisegebieden. Vanaf 2024 kunnen alle AIDA-schepen die vertrekken op cruises vanuit Duitse havens tijdens hun ligtijd worden voorzien van walstroom.

AIDA Cruises investeert al jaren in een toekomstbestendige en duurzame cruisemarkt. Naast het gebruik van walstroom en vloeibaar aardgas (LNG) als belangrijke overbruggingstechnologie, breidt AIDA Cruises het gebruik van alternatieve energiebronnen voor de exploitatie van haar cruiseschepen uit. Samen met verschillende partners werkt de cruisemaatschappij intensief aan verdere oplossingen. Als onderdeel van Carnival Corporation streeft AIDA Cruises naar netto nul emissies in de exploitatie van haar vloot in 2050.

Cruises met AIDA Cruises zijn boekbaar bij:

Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Zeetours

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons helpen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cruisereiziger