Cruisereiziger
Walstroom

AIDA Cruises: Het gebruik van walstroom in de Oostzee wint terrein

Afgelopen week kondigde de haven van Kiel een nieuw record aan in het gebruik van walstroom: cruiseschepen hebben het systeem dit jaar al 100 keer gebruikt. Deze belangrijke mijlpaal werd woensdag bereikt met de aansluiting van de AIDAnova. AIDA Cruises is een regelmatige gast aan de Ostseekai. De AIDA-schepen hebben in 2024 in totaal al 41 keer gebruik gemaakt van walstroom in Kiel en zijn daarmee de grootste gebruikers. De cruisemaatschappij had al in 2018 campagne gevoerd voor de bouw van deze faciliteit en een overeenkomst getekend met de stad Kiel, de deelstaatregering en de haven van Kiel om een walstroomaansluiting te installeren. De voltooide faciliteit werd officieel geopend door AIDAsol in de zomer van 2021. AIDA Cruises ondersteunde de haven als pilotpartner voor de ingebruikname van het walstroomsysteem, niet alleen in Kiel, maar ook in Rostock, Hamburg en andere Europese havens.

“Onze AIDA-schepen gebruiken al walstroom in alle Duitse havens. Ons duidelijke doel is om deze technologie ook in alle Oostzeehavens te gebruiken. Alleen al in deze regio doen we meer dan 20 havens aan. Het is nog niet mogelijk om deze technologie op grote schaal te gebruiken. We hebben al de nodige investeringen aan boord gedaan. Nu zijn we, samen met de havens, actief bezig met de verdere uitbreiding van de relevante haveninfrastructuur, om zo de doelstelling van de Europese Unie te ondersteunen om walstroom beschikbaar te maken in alle grote Europese havens tegen 2030,” zegt AIDA President Felix Eichhorn.

“De haven van Kiel en AIDA Cruises waren een van de eersten in de sector die werkten aan een walstroomstrategie. Vandaag vieren we een belangrijke mijlpaal voor duurzamer maritiem toerisme. In Kiel heeft 70 procent van de zeecruiseschepen dit jaar gebruik gemaakt van onze walstroomsystemen – dit is een belangrijke stap op weg naar ons doel om alle cruiseschepen van groene stroom te voorzien,’ legt Dr. Dirk Claus, Managing Director van SEEHAFEN Kiel uit.

AIDA Cruises overweegt al sinds 2004 het gebruik van walstroom bij het ontwerp en de bouw van haar cruiseschepen. Deze technologie kan de lokale uitstoot aanzienlijk verminderen terwijl het schip in de haven ligt. AIDA Cruises stimuleert actief de opening van extra faciliteiten in Europese havens, waardoor het gebruik van walstroom voortdurend wordt uitgebreid.

Walstroom Oostzee gebied

In april 2022 ondertekende AIDA Cruises bijvoorbeeld een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic, een netwerk van 32 havens en bestemmingen, om walstroom te gebruiken in havens in het Oostzeegebied. In juni 2023 werd in Aarhus met AIDAmar het eerste Deense walstroomsysteem in gebruik genomen. In juli 2024 werf het eerste Zweedse systeem in gebruik genomen in Stockholm met AIDAdiva. Op 24 september 2024 werd een nieuwe walstroomvoorziening geopend in Oslo met AIDAluna. Met deze ingebruikname kunnen cruiseschepen nu groene energie van de wal betrekken in 12 havens in zes Europese landen.

De volgende stappen zijn al bepaald. Volgend jaar zal bijvoorbeeld het eerste walstroomsysteem voor cruiseschepen in Kopenhagen in gebruik worden genomen. Ook hier zal AIDA Cruises de haven bijstaan als projectpartner.

AIDA Cruises investeert al jaren in een toekomstbestendige en duurzame cruisemarkt. Naast het gebruik van walstroom en vloeibaar aardgas (LNG) als belangrijke overbruggingstechnologie, breidt AIDA Cruises het gebruik van alternatieve energiebronnen voor de exploitatie van haar cruiseschepen uit. Samen met verschillende partners werkt de cruisemaatschappij intensief aan verdere oplossingen. Als onderdeel van Carnival Corporation heeft AIDA Cruises zich gecommitteerd aan het bereiken van netto nul emissies in de exploitatie van haar vloot in 2050.

Cruisen met AIDA Cruises? Bekijk de mogelijkheden en boek bij:

Captain Cruise Corendon CruiseOnline Cruisereizen Stip TUI Zeetours

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel? Je kunt ons gemakkelijk ondersteunen! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Je kunt ons helpen door via deze links producten te kopen: Bol.com of Coolblue of een leuk cadeautje uit te zoeken in onze eigen webwinkel.

Alvast hartelijk dank voor je steun!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cruisereiziger