MSC Foundation breidt koraalonderzoek uit op Ocean Cay
De MSC Foundation gaat haar inspanningen op het gebied van koraalonderzoek verder uitbreiden met de opening van het nieuwe Marine Conservation Center op Ocean Cay, waarvan de eerste bouwfase bijna voltooid is. Dit project, dat centraal staat rond een bloeiende koraalkwekerij, richt zich op het kweken van vijf verschillende soorten en 13 genotypen van koraal die essentieel zijn voor rifvorming.
De tweede fase van de bouw en uitrusting van het moderne onderzoekscentrum wordt naar verwachting in april 2025 afgerond. Dit zal de restauratie-inspanningen onder het Super Coral Programme op Ocean Cay — een door Mission Blue benoemd Hope Spot in de Bahama’s — aanzienlijk versnellen. Naast onderzoeksfaciliteiten zal het centrum ook educatieve ruimtes bevatten om het publiek bewust te maken van het belang van het behoud van koraalriffen. Dit is een belangrijk onderdeel van de bredere betrokkenheid van het programma.
Tijdens een driedaagse workshop op het cruiseschip MSC Seashore en op Ocean Cay heeft de MSC Foundation haar 2030 Roadmap for Coral Conservation uitgestippeld. Deze plannen zijn gebaseerd op besprekingen met 20 nationale en internationale natuurbeschermers en experts en vormen een belangrijke update van het oorspronkelijke Super Coral Programme, dat in 2019 tijdens een bijeenkomst in Bimini, Bahama’s, werd gevalideerd.
“Ik ben blij met de vooruitgang die we hebben geboekt binnen het Super Coral Programme,” aldus Dr. David Smith, Chief Scientific Officer van de adviesraad van de MSC Foundation. “We hebben koraalsoorten met een hoge thermische veerkracht geïdentificeerd, technieken ontwikkeld om koraal te kweken in openwaterkwekerijen en methoden getest om deze koralen terug te plaatsen in het rif. Bovendien heeft 100% van onze koraalkwekerijen de laatste hittegolf in zee overleefd.”
Dr. Smith benadrukte dat de opening van het onderzoekscentrum verdere schaalvergroting van de koraalkwekerijen mogelijk maakt en de gemeenschap zal dienen als een hub voor wetenschappelijke samenwerking en educatie. De workshop met belanghebbenden en experts uit de Bahama’s hebben nieuwe samenwerkingen en toezeggingen opgeleverd.
Sinds 2022 richt het Super Coral Programme zich op het identificeren van veerkrachtige koraalsoorten, met name de ernstig bedreigde elkhorn-koraal, en het bevorderen van onderzoek naar en voortplanting van deze soorten. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van een breder herstelproject van het mariene ecosysteem rondom Ocean Cay, dat MSC Cruises begon toen het de voormalige zandwinningslocatie herontwikkelde. Het mariene leven rond het eiland is sindsdien tot bloei gekomen. Met de nieuwe roadmap en het Marine Conservation Center zet het programma een nieuwe stap in de richting van verdere ontwikkeling.
Belangrijkste successen van het Super Coral Programme tot nu toe:
- Identificatie van koraalpopulaties met een hoge thermische veerkracht
- Ontwikkeling van technieken om koraal te kweken in open water
- Succesvolle proeven met het herplanten van veerkrachtige koraalsoorten
- 100% overleving van koraalkwekerijen tijdens de laatste mariene hittegolf