Cruisereiziger
BestemmingenPersoonlijke blogThemacruiseVoorbereiding

Een mini-cruise naar Engeland met DFDS

Ga jij op een mini-cruise naar Engeland?
Cruiseliefhebbers willen het woord mini-cruise eigenlijk niet horen, want een overtocht naar Engeland is toch geen cruise te noemen?

De mini-cruise naar Engeland waar ik het over heb, zijn de nachtelijke overtochten vanuit Nederland naar Engeland. Deze vertrekken vanuit Rotterdam, met P&O Ferries (niet te verwarren met P&O Cruises!), of vanuit IJmuiden met DFDS. De schepen die zij hiervoor inzetten, zijn behoorlijk groot én ze hebben hutten waarin je kunt overnachten. We kijken in dit deel naar de overtocht van DFDS.

mini-cruise DFDS IJmuiden-Newcastle

Wie is DFDS?

DFDS vaart vanuit de haven van IJmuiden naar Newcastle. De Deense rederij vaart diverse routes in Europa en werd in 2024 uitgeroepen tot World’s Leading Ferry Operator 2024, overigens al jaren op rij.

Twee schepen varen heen en weer met passagiers, auto’s en vracht op het traject IJmuiden-Newcastle. De zusterschepen KING Seaways en PRINCESS Seaways varen op dit traject. Begin 2024 hebben beide schepen een grote renovatie ondergaan waarbij alle hutten aan boord zijn vernieuwd en de openbare ruimtes zijn opgefrist. Elk schip is 163 meter lang en is er plek voor zo’n 1325 (King Seaways) respectievelijk 1250 (Princess Seaways) passagiers. Uiteraard zijn er talloze faciliteiten zoals 2 restaurants, winkels (duty free), livemuziek, een bioscoop en game ruimte.

Uniek is de samenwerking met ORCA, een natuurbeschermingsorganisatie die van april-oktober aan boord is om met alle reizigers en kinderen op zoek te gaan naar walvissen, dolfijnen en andere bijzondere zeedieren. Er worden activiteiten georganiseerd en waarnemingen van tuimelaars en andere dieren worden genoteerd.

DFDS IJmuiden-Newcastle

Route vanuit IJmuiden: mini-cruise

DFDS biedt één route vanuit IJmuiden aan, naar Newcastle. Je kunt vanuit Newcastle wel een aantal verschillende bestemmingen bereiken. Zo kan je gemakkelijk met je DFDS mini-cruise naar het Schotse Edinburgh, of wat verder weg naar Glasgow. Uiteraard kan je ook Newcastle in, en eventueel een hotelovernachting doen, zodat je net even wat meer tijd hebt om de stad te verkennen. Voetballiefhebbers kunnen een voetbalarrangement boeken met een wedstrijd van Sunderland inclusief, hotelovernachting en bustransfer naar de stad.

De hutten van DFDS

Bij elk ticket dat je boekt voor je mini-cruise naar Engeland, is een Economy hut inbegrepen met bed en badkamer. Deze hutten hebben plek voor maximaal 4 personen en hebben een eigen badkamer met douche en toilet. Uiteraard is er beddengoed en zijn er handdoeken. Overigens zijn er ook tweepersoonsbedden in binnenhutten, dus deze hutten zijn voor maximaal twee personen.

mini-cruise naar Engeland DFDS hut

 

Een upgrade kan je bijboeken, naar een hut met zeezicht, die plek heeft voor maximaal 5 personen. Deze hutten hebben uiteraard ook een eigen badkamer met douche en toilet, handdoeken, kledinghangers, een bureau en spiegel.  Ook in de zeezicht is er naar wens een tweepersoonsbed te boeken.

Nog een categorie hoger zijn de Commodore hutten beschikbaar. Deze premium hutten hebben uiteraard uitzicht op zee, gratis ontbijt en een gratis minibar. Er kunnen 4 personen in deze hut en extra is de stewardservice.

 

Voor de meest luxe hut boek je een Commodore de Luxe hut (maximaal 2 personen) en geniet je van alle luxe, zoals gratis drankjes en gratis continentaal ontbijt. Wanneer je bovendien op de King Seaways meevaart, heb je toegang tot de exclusieve Commodore de Luxe-lounge.

Prijzen en tijden van de Mini-Cruise naar Engeland met DFDS

Om 17:30 vertrekt elke avond een schip naar Engeland, waar je de volgende morgen om 09:15 arriveert in North Shields, nabij Newcastle. DFDS biedt busvervoer naar de stad (half uur rijden) aan voor een kleine toeslag. Om 15:30 gaat de bus terug en om 17:00 vertrekt het schip terug naar IJmuiden.  Deze mini-cruises zijn verkrijgbaar vanaf €71 p.p. De voetbalreizen zijn beschikbaar vanaf €185 p.p.

DFDS 

 

 

In deze serie verscheen:

Miriam

Hi, ik ben Miriam, oprichtster van Cruisereiziger. Meer dan 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op een cruiseschip gestapt en sinds die tijd heeft het cruisen mij meer dan 200% te pakken. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte cruise te vinden is. Ik help je graag daarbij!

Vond je dit een handig artikel?
Op de site staan regelmatig samenwerking – en affiliate links (o.a. buttons naar reisbureaus). Dit betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen op het moment dat je via deze link iets boekt. De prijs van de geboekte cruise blijft voor jou altijd hetzelfde en je betaalt niets extra. Je kunt het zien als een manier om deze site te ondersteunen als je er iets aan hebt gehad.
Daarnaast ondersteun je ons gemakkelijk door via deze links producten te kopen: shop de mooiste koffers bij Duifhuizen, producten bij Bol.com, Coolblue of neem je Petje Af voor Cruisereiziger!.
Kijk zeker ook even op onze contactpagina voor andere ondersteuningsmogelijkheden.

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

2 thoughts on “Een mini-cruise naar Engeland met DFDS

  • Eindelijk eens een verhaal over een Cruise ferry.
    Bij het woord Cruise denken veel mensen meteen aan veel luxe en aanloophavens waar men kan gaan rond wandelen of bezichtigen, maar een Ferry cruise is o o k een cruise alleen heeft het een A naar B functie en niet nog 22 andere letters van het alfabet waar men naar toe kan varen.

    Tijdens mijn scheepsbezoeken in de afgelopen jaren wordt nogal minachtend gedaan als je zegt dat men een ferry cruise heeft gemaakt. “Dat tellen we niet mee, is geen bal aan en mag je hier niet noemen, want we zijn aan boord van een e c h t cruise schip” is een veel gehoorde reactie, recent nog op 21 december 2024 aan boord van de Ambiance te Rotterdam.
    Het is alsof een autorit met een FIAT 500 geen auto rit is en men dat wel mag zeggen als men in een Ferrari of Rolls Royce gereden heeft, onzin natuurlijk. De een heeft meer comfort en ruimte dan de ander, maar het blijft een autorit en is dat ook met Vaar genoegens.

    Ik ben blij dat je EINDELIJK eens aandacht schenkt aan een ferry naar Newcastle die voorzien is van alle comfort en er is zelfs voldoende tijd om leuke plekjes in Newcastle te bezoeken. Ooit voer ik met een DFDS schip van IJmuiden naar deze Engelse havenplaats waar een bus klaar stond om de omgeving te bekijken met gids die het verhaal vertelde over de Pickwick Thea en er na afloop nog voldoende tijd was om in de stad een lekkere “fish and chips” te nuttigen alvorens weer richting onze cruise ferry te gaan waar in een van de restaurants een heerlijke buffet maaltijd genuttigd kon worden en het amusement en aanverwante voorzieningen voor een aangenaam verblijf zorg droegen. Ook de hut was prima in orde en de dik 18 uren vlogen om en hadden mijn ouders zaliger en ik een kort maar mooie vaartrip gehad.
    Nu is 18 uren relatief kort, in 1991 voer dezelfde rederij met twee bloedmooie schepen de Prince- en Princess of Scandinavia van Amsterdam naar Göteborg, ruim 24 uur varen en voorzien van ALLE gemakken en voorzieningen, zelfs een zwembad en sauna ontbrak niet, je had niet eens in de gaten dat er ook voertuigen werden meegenomen en er werden overdag allerlei activiteiten georganiseerd van Bingo tot lezingen enzovoorts, horeca te over en buiten genieten van een stralend zonnetje op dek gaf je echt een vakantie gevoel. Ik verbleef met mijn vader zaliger nog een nacht in Göteborg bezocht er de stad die veel overeenkomsten vertoond met Amsterdam en daar deels van afgeleid is en waar daags erna een excursie naar de fjorden gemaakt werd. Heen met de mooie Princess en terug met de Prince of Scandinavia in een zeer comfortabele buiten hut !
    Ik koester deze en vele andere “Ferry cruises” zoals ook de extra luxueuze Olao Line schepen van Vlissingen naar Sheerness. Als je niet de poen hebt om een meerdaagse vaarvakantie te maken, dan bieden deze schepen veel plezier, daarom is het goed dat men hier ook eens aandacht aan deze vorm van varen besteed en dat werd hoog tijd Miriam en Marco !

    Velen weten niet eens dat bijvoorbeeld de open binnen promenade aan boord van de RCI Freedom of the Seas en Oasis klasse hun oorsprong hadden aan boord van de ferry Silja Europa en Silja Serenade. Eerst genoemde ligt nu afgemeerd als asielzoekers schip in Rotterdam. Het idee met een open binnen promenade ruimte en hutten had RCI overgenomen en is nu terug in Europa bij de MSC Preziosa zag ik tijdens een bezoek op 2 april 2024 te Rotterdam. Op hun beurt hebben Ferry rederijen luxe elementen overgenomen van de reguliere cruisevaart en zo is er een synergie ontstaan tussen Ferry’s of veerboten en de cruise branche. Het is niet altijd noodzakelijk en wenselijk om met een megalomane schip als de Icon of the Seas te varen of de MSC Europa, alweer die naam Europa.
    Een vaartocht voorzien van alle luxe over de plas kan ook een weldaad zijn voor de mens om de sleur van alle dag voor een moment achter te laten, de accu op te laden nu eens niet te hoeven koken en afwassen want dat doen ze aan boord van het schip wel en te genieten van het lekkere eten en met een leuk aandenken thuis te komen na geproefd te hebben van het zilte nat. In de Middellandse zee varen nog meer Cruise ferry schepen die nader onder de loep mogen worden genomen en zelfs de twee oudgedienden van DFDS de eerder genoemde Prince en Princess varen nu na zoveel jaren nog rond onder een andere naam.

    Kortom om een lang verhaal kort te maken, een ferry cruise zoals door jou Miriam hier beschreven, is en blijft een vaartocht en daarom haal ik hier een definitie aan van wat een cruise betekent die ik op het internet heb gevonden.
    “Cruise kan verwijzen naar : een vakantie op een passagiersschip, zie cruisevaart, de sector dien luxueuze reizen over het water aanbiedt. Cruiseferry, een luxueuze veerboot. ”

    Dus ga gerust met een Ferry de zee op en maak er een Cruise belevenis van, want pas als je de hele dag alleen maar de geraniums moet zitten dan wordt het tijd om op een boot te stappen en of dat een ferry, een binnenvaart schip of XXXL cruise schip of zelfs vracht schip, – maken jullie daar eens een reportage van Miriam en Marco – het doet er niet toe, maar geniet want het leven is al kort en hectisch genoeg !
    BON VOYAGE !

    > Webcam tip.
    Kijk op Treinenweb, kies voor Webcams en Amsterdam Centraal en ook IJmuiden, dan kan men dagelijks de aankomst en vertrek van de DFDS schepen “live” meemaken, veel plezier !

  • * REIS MEN NAAR HET VERENIGD KONINKRIJK ? Lees dan onderstaande voorwaarden. Bron: Ministeries.

    Ministeries

    Weblogbericht | 04-03-2025 | Ministerie van Buitenlandse Zaken

    Als je met een Nederlands paspoort naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland reist heb je vanaf 2 april 2025 een Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig. Paul Huijts, de Nederlandse ambassadeur in London vertelt wanneer je een ETA nodig hebt, hoe je het kunt aanvragen en waar je nog meer aan moet denken als je op vakantie gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

    Vanaf 2 april 2025 heb je een ETA nodig als je reist naar het VK (Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland)
    Vanaf 5 maart 2025 kun je een ETA aanvragen
    De aanvraag is eenvoudig en kost 10 pond (ongeveer 12,- euro)
    ETA is geen visum, maar een voorafgaande autorisatie. Hier vind je alle informatie over visa in het VK
    Vergroot afbeeldingDutch ambassador in London Paul HuijtsVergroot afbeelding Dutch ambassador in London Paul Huijts
    Paul Huijts: “ Het Verenigd Koninkrijk heeft enorm veel te bieden als vakantieland. Naast stedentrips naar Londen of bijvoorbeeld Edinburgh, kan je ook denken aan de uitgestrekte natuur van Schotland of het Lake District, de glooiende heuvels van Zuid Engeland met oude dorpjes, steden en landhuizen of de warmere kust van Cornwall. Ga je op reis naar het VK dan heb je vanaf 2 april 2025 een ETA nodig. Check daarnaast ook altijd het reisadvies voordat je op reis gaat, neem een geldig paspoort mee en houd rekening met douaneregels.”

    Wanneer heb je een Electronic Travel Authorisation (ETA) nodig?
    “Je hebt vanaf 2 april 2025 een ETA nodig als je voor korter dan 6 maanden met een Nederlands paspoort naar het VK reist. Dit geldt voor zowel vakantie, studie als zakelijke doeleinden. Voor andere doeleinden en een periode langer dan 6 maanden heb je een visum nodig.

    Ook heb je een ETA nodig als je door het VK reist naar een ander land. Bij een overstap op het vliegveld waarbij je niet door de immigratie hoeft, heb je geen ETA nodig. Ik raad aan om dit vooraf bij je vliegtuigmaatschappij te controleren. Ook is het goed om te weten dat Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen en een verblijfsvergunning hebben (inclusief pre-settled of settled status) geen ETA nodig hebben.

    De ETA kun je vanaf 5 maart 2025 eenvoudig aanvragen via de website van de overheid van het Verenigd Koninkrijk of via de app. De kosten zijn 10 pond (ongeveer 12,- euro). Binnen drie werkdagen ontvang je per e-mail de bevestiging dat de ETA gekoppeld is aan je paspoort.”

    Vergroot afbeeldingLondenVergroot afbeelding Londen
    De klokkentoren van het Palace of Westminster (Big Ben) in Londen, Engeland. © Ana Sousa via Unsplash
    ID-kaart niet geldig in het Verenigd Koninkrijk
    Nederlanders kunnen (sinds 1 oktober 2021) alleen nog naar het Verenigd Koninkrijk reizen met een geldig paspoort. Dat komt omdat het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie (EU). Met een ID-kaart kom je Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland dus niet binnen. Er zijn een paar uitzonderingen. Alleen in de volgende situaties is je Nederlandse ID-kaart nog tot eind 2025 geldig als reisdocument in het VK:

    Je woonde als Nederlander al vóór of op 31 december 2020 in het VK
    Je bent grensarbeider in het VK
    Er is een andere uitzondering die voor jou geldt (zie hier)
    Wat mag je wel en niet meenemen naar het Verenigd Koninkrijk?
    De Nederlandse en Britse douanes hebben verschillende regels voor wat je wel en niet mag meenemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor:

    Medicijnen: controleer voor welke medicijnen je een verklaring moet aanvragen om ze mee te kunnen nemen.
    Huisdieren: als je met je hond of kat heen en weer reist, heb je te maken met specifieke eisen.
    Drugs: neem geen drugs mee naar het Verenigd Koninkrijk. De straffen voor drugssmokkel en drugshandel zijn vaak veel hoger dan in Nederland.
    Goederen en voedsel: er gelden andere regels voor het meenemen van goederen en voedsel vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland.
    Waarvoor kunnen Nederlandse reizigers bij de ambassade terecht?
    De Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk is bereikbaar voor Nederlandse reizigers. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een tijdelijk reisdocument (laissez passer) als je paspoort kwijt of gestolen is. “Er komen altijd veel aanvragen binnen”, vertelt Paul Huijts. “De ambassade probeert deze zo snel mogelijk te verwerken, maar het is goed om te weten dat de ambassade in het weekend gesloten is. Wanneer je paspoort in het weekend gestolen wordt of kwijt raakt kan pas vanaf maandag een aanvraag voor een noodpaspoort gedaan worden. Op Nederlandwereldwijd vind je de actuele openingstijden van de ambassade. Terugreizen naar Nederland met een identiteitsbewijs is wel mogelijk, dus het is verstandig zowel een Nederlands paspoort als ID-kaart mee te nemen op reis.”

    “Verder staan we klaar voor advies indien er sprake is van een detentie, ongeluk of onverwacht overlijden. Financiële steun kan een ambassade niet bieden, maar we kunnen altijd met je meedenken en adviseren hoe er bijvoorbeeld geld overgemaakt kan worden door familie of vrienden.”

    Wat kun je zelf doen?
    “Naast het actuele reisadvies, adviseer ik Nederlanders in het VK om zich te registeren bij de Informatieservice van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de sociale mediakanalen van de ambassade in de gaten te houden. Daarop geven we aandacht aan de voorwaarden voor reizen, en plaatsen we updates over de laatste veranderingen.”

    Instagram: NLinUK
    X: NLinUK
    Facebook: dutchembassyUK
    Meer weblogberichten

Reacties zijn gesloten.