Cruisereiziger
Waterstof

Viking laat ’s werelds eerste waterstof-aangedreven cruiseschip bouwen

Viking en Fincantieri hebben dinsdag het eerste cruiseschip ter wereld aangekondigd dat wordt aangedreven door waterstof, de “Viking Libra”. De waterstof wordt aan boord opgeslagen voor zowel voortstuwing als elektriciteitsopwekking. Het schip wordt momenteel gebouwd op de Ancona werf. Oplevering staat gepland voor eind 2026.

Met een bruto tonnage van ongeveer 54.300 en een lengte van 239 meter, zal de “Viking Libra” plaats bieden aan maximaal 998 passagiers in 499 hutten. Het schip is ontworpen met duurzaamheid in gedachten en zal in staat zijn om te navigeren en te opereren met nul-emissies, waardoor het toegang krijgt tot zelfs de meest milieugevoelige gebieden. Het krijgt een nieuw, geavanceerd waterstof-aandrijfsysteem dat, in combinatie met geavanceerde brandstofceltechnologie, in staat zal zijn om tot zes megawatt aan vermogen te produceren. Het volgende oceaanschip van Viking, de “Viking Astrea”, dat momenteel ook wordt gebouwd op de Ancona werf en gepland staat voor levering in 2027, zal ook worden aangedreven door waterstof.

“Vanaf het begin hebben we onze rivier- en oceaanschepen doordacht ontworpen om hun brandstofverbruik te verminderen, en we zijn er erg trots op dat de Viking Libra en de Viking Astrea, nog milieuvriendelijker zullen zijn,” zei Torstein Hagen, voorzitter en CEO van Viking. “Viking heeft de principiële beslissing genomen om te investeren in waterstof, wat een echte zero-emissie-oplossing biedt. We kijken ernaar uit om het eerste waterstof-aangedreven cruiseschip ter wereld in 2026 in onze vloot te verwelkomen.”

“Met de Viking Libra leveren we niet alleen het eerste cruiseschip ter wereld dat wordt aangedreven door waterstof die aan boord wordt opgeslagen, maar we versterken ook onze inzet voor het vormgeven van de toekomst van duurzaam maritiem vervoer”, zei Pierroberto Folgiero, CEO en Managing Director van Fincantieri. “Deze mijlpaal is een bepalend moment in onze reis naar netto-nul, volledig in lijn met ons Business Plan, en onderstreept Fincantieri’s rol als katalysator voor de groene transitie van de industrie. Naast scheepsbouw drijven we een systemische evolutie door het integreren van geavanceerde technologieën, het bevorderen van innovatie in de toeleveringsketen en het creëren van een model voor de wijdverspreide adoptie van waterstof in de maritieme sector”.

Beide partijen hebben ook aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben ondertekend voor de bouw van twee nieuwe cruiseschepen die in 2031 geleverd moeten worden, plus een optie voor twee extra schepen. De nieuwe schepen worden gebouwd volgens de nieuwste milieuregels en navigatievoorschriften en zullen zijn uitgerust met de modernste veiligheidssystemen. De nieuwe schepen hebben een bruto tonnage van 54.300 ton en ze zullen 998 passagiers aan boord kunnen ontvangen in 499 hutten.

Marco

Als 'first-timer' op de Voyager of the Seas in 2007 was Marco meteen verkocht. Sindsdien is hij verzot op cruisen. Dat betekent na tientallen cruises nog steeds kippenvel bij het inschepen. Veel zeeën bevaren, maar niets mooiers dan cruisen op de Nieuwe Waterweg langs geboortestad Maassluis.

Vond je dit een handig artikel?

Op de site staan regelmatig samenwerking – en affiliate links (o.a. buttons naar reisbureaus). Dit betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen op het moment dat je via deze link iets boekt. De prijs van de geboekte cruise blijft voor jou altijd hetzelfde en je betaalt niets extra. Je kunt het zien als een manier om deze site te ondersteunen als je er iets aan hebt gehad.

Je kunt ons ook helpen door via deze links producten te kopen: Bol.com, Coolblue of neem je Petje Af voor Cruisereiziger!

Alvast hartelijk dank voor je steun! Zo kunnen wij deze site met veel passie blijven vormgeven :-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *